bioxpert.nl

Dit is belangrijk om veilig op reis te gaan

Voordat je op vakantie gaat of een lange reis gaat maken in het buitenland, is het goed om je te laten informeren of er voor dat land vaccinaties nodig zijn. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld gele koorts, rabiës of DTP. Een vaccinatiebureau helpt je verder op weg met de voorbereiding van de reis. Allereerst zou je zelf kunnen uitzoeken of er voor jouw land vaccinaties gelden en of deze verplicht zijn. Niet alleen gezondheid speelt een rol, maar ook de reisduur, omstandigheden en leeftijd. Een goed begin is het halve werk en daarom is het verstandig om je tijdig te laten informeren door een arts, de GGD of een vaccinatiebureau in jouw woonplaats.

Regel ruim voor vertrek

Normaal gesproken pak je op tijd je koffer in om goed voorbereid op reis te gaan. Zo vergeet je je belangrijke leesboeken niet en je favoriete bikini. Ook een vaccinatie moet je ruim op tijd regelen. Dit varieert van 4 tot 6 weken, maar zelfs tot 7 maanden (bij bijvoorbeeld lange reizen of emigratie). Wanneer je gevaccineerd bent, neem je je vaccinatieboekje mee op reis. Dit boekje geldt als inentingsbewijs en kan nodig zijn bij een douanecontrole. Bij vaccinaties op reis kan je verschillende soorten vaccinaties krijgen. Je krijgt tijdens je vaccinatie een deel van een bacterie of virus via een naald ingebracht. Het lichaam maakt hierna antistoffen aan, waardoor je de ziekte niet meer of heel licht kan krijgen.

Verschillende vaccinaties

Welke vaccinatie heb je nodig en welke is aan te raden? Vaccinatie DTP staat voor 3 soorten ziekten: Difterie, Tetanus en Polio. Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, die in Westerse landen vrijwel niet meer voorkomt. Tetanus is altijd dodelijk zonder behandeling en daarom extra belangrijk dat je hiervoor wordt gevaccineerd. Na een vaccinatie ben je 10 jaar bescherm tegen de bacterie. Bij Polio merken vrij weinig mensen iets van deze ziekte, maar het is niet minder erg. Polio komt nog steeds regelmatig voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De risico’s zijn groot, doordat je Difterie makkelijk kan oplopen wanneer iemand hoest, Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit en Polio is een virusziekte die van ontlasting naar de mond en soms ook via hoesten wordt overgebracht. Handen wassen is ten zeerste aangeraden na elk toiletbezoek en wanneer je gaat eten. Laat je daarom tijdig vaccineren. Dit is ook mogelijk in de weekenden en avonden. Vaak worden vaccinaties ook vergoed en zijn deze LCR geregistreerd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2022 bioxpert.nl

Thema door Anders Norén