bioxpert.nl

Soorten bedrijfsafval: wat hoort waar?

Tegenwoordig is het scheiden van afval steeds belangrijker. We denken allemaal aan het milieu en het is dan ook meer dan normaal dat bedrijven dat ook horen te doen met betrekking tot hun bedrijfsafval. Welke soorten bedrijfsafval zijn er eigenlijk?

Restafval

Deze eerste categorie bedrijfsafval kennen we allemaal, omdat het eigenlijk ook een soort huisafval is. Toch vond ik het best lastig om uit te leggen wat restafval inhoudt. Ik gaf al gauw de simpele omschrijving dat het de rest is van alle bestaande soorten bedrijfsafval. Dit klopt eigenlijk ook: alles wat niet onder de volgende soorten bedrijfsafval valt, valt onder restafval. Je zou eigenlijk moeten denken aan afval dat je normaal gesproken in de prullenbak gooit, zoals verpakkingen van chocoladerepen of koeken.

Papier en karton

Dit spreekt uiteraard voor zich: papier en karton zijn een aparte soort bedrijfsafval. Het is dan ook niet de bedoeling dat papier en karton terecht komen tussen het restafval. Ik heb dan wel zojuist dat verpakkingen bij het restafval horen, maar kartonnen doosjes van koekjes of zoiets dergelijks horen natuurlijk niet bij restafval. Deze horen als een aparte soort bedrijfsafval gezien te worden.

Organisch afval

Van deze categorie bedrijfsafval was ik mij eerder niet zo bewust. Ik gooide namelijk altijd mijn bananenschil en klokhuizen in de prullenbak en behandelde dit als restafval. Dit hoort echter onder “groen” bedrijfsafval en moet dus ook gescheiden worden! Voor de bedrijven die niet zo veel appel en banaan-eters hebben: bloemen uit de vaas in de spreekkamer of planten die het niet lang meer volhouden horen ook bij het organisch afval. Dit plantaardige afval is biologisch afbreekbaar en wordt dus op een andere manier ingezameld en verwerkt.

Glasafval

Ik denk niet dat ik al te lang op deze soort afval hoef in te gaan. Uiteraard moet glasafval apart worden ingezameld binnen het bedrijf. Alle potjes mayonaise, Heineken bierflesjes en wijnflessen van de vrijdagmiddagborrels moeten apart worden gescheiden. Ik moet toegeven dat ik mij zelf thuis wel eens schuldig maak aan het weggooien van een mayonaise pot in de prullenbak, maar dan hebben we het ook maar over één glaswerk in de zoveel tijd. Bij bedrijven gaat er een grote hoeveelheid glaswerk doorheen, dus behandel dit ook als een aparte soort bedrijfsafval!

Vertrouwelijk bedrijfsafval

Niet al het papierwerk kun je zomaar bij het papier weggooien. Zeker voor advocatenkantoren of zorginstellingen waar dossiers worden bijgehouden geldt dat hier niet alleen vertrouwelijk mee omgegaan moet worden in de beoefening van jouw beroep, maar ook bij het vernietigen hiervan. Dit is dan ook het belangrijkste soort bedrijfsafval. Voor dossier- of archiefvernietiging kun je het best een afgesloten security container bestellen. Deze worden op afspraak geleegd en met een speciaal beveiligd transport naar beveiligde locaties getransporteerd. Daar wordt de vertrouwelijke informatie nauwkeurig, verantwoord en volgens de strengste normen vernietigd. Na afloop ontvang je een certificaat van vernietiging van de vertrouwelijke informatie.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 bioxpert.nl

Thema door Anders Norén