bioxpert.nl

Voor altijd duidelijk met een DNA-test

Je kent vast het programma Spoorloos wel. Spoorloos in een tv-programma van de KRO-NCRV die tot doel heeft om uit het oog verloren bloedverwanten op te sporen. En soms gaat het zelfs om bloedverwanten die men nog nooit ontmoet heeft. Het gaat bijvoorbeeld om een kind wat verlaten is door een van de ouders, of een baby die is afgestaan voor adoptie. Soms hebben ze iemand gevonden die familie zou kunnen zijn, maar het is niet met zekerheid vast te stellen of het echt zo is. Een dna-test kan dan uitkomst bieden.

Wat is DNA?

Celdeling en celvernieuwing is een van de belangrijkste kenmerken van het leven. Overal in je lichaam zijn cellen aanwezig die ervoor zorgen dat je groeit, je wonden heelt, je spieren opbouwt en nog veel meer. In elke cel zit een kern en die bevat jouw dna. Stukjes dna bevatten informatie over bepaalde eigenschappen van jou, bijvoorbeeld de kleur van je haar of van je ogen.

Het lichaam bevat maar liefst honderdduizend miljard cellen. Als je het hebt over dna, dan heb je het over de drager van alle erfelijke informatie die een mens of dier uniek maken.

Dna bevat informatie over je uiterlijk, zoals de kleur van je ogen en de kleur van je haar. Maar het bevat ook informatie over je innerlijk, zoals je persoonlijke eigenschappen en talenten. Zowel je uiterlijke als je innerlijke kenmerken heb je geërfd van je ouders, 50% van je vader en 50% van je moeder. Daarnaast heeft je omgeving ook invloed op welke eigenschappen er bij jou naar voren komen. Het menselijk gedrag is een mix van nature en nurture, natuur en omgeving.

Verhoogde kans op een ziekte?

Met een dna-test kun je niet alleen te weten komen of een familielid van wie je denk dat het een familielid is, ook echt familie van je is. Ook kun je inzicht krijgen in de risico op bepaalde ziekten. Er wordt door wetenschappers een steeds beter beeld gevormd van welke genen verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld Alzheimer, kanker, een spierziekte, enz. Als je weet dat je een verhoogd risico loopt op een bepaalde ziekte, dan kun je daar je voedingspatroon en levensstijl op aanpassen in de hoop dat je de kans verkleint of uitstelt. Let wel op; een verhoogd kans op een bepaalde ziekte wil niet zeggen dat je een ziekte ook krijgt. Bedenk van tevoren goed óf je wilt weten dat je een verhoogd risico hebt op een bepaalde ziekte en waarom je dat wilt weten. De wetenschap staat namelijk ook niet stil…

Hoe werkt een DNA-test?

Je kunt een dna-test heel eenvoudig bestellen. Je krijgt dan een dna-testkit toegestuurd en daarmee kun je van wangslijmvlies dna bij jezelf afnemen. Dat doe je door met een speciaal wattenstaafje langs de binnenkant van je wang te strijken. En wattenstaafje stuur je in de meegeleverde envelop op naar het laboratorium en een paar dagen daarna krijg je de uitslag.
Het is ook mogelijk om je dna op te laten slaan. Mocht het later nodig blijken te zijn – ook na je overlijden – kan het worden gebruik.

Zou jij een dna-test uit willen laten voeren? Veel succes daarbij!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 bioxpert.nl

Thema door Anders Norén