bioxpert.nl

Conflict met katten? Feliway is de oplossing!

Vechtende katten zijn niet fijn. Het is een naar gezicht en ze produceren ook nog eens een heel vervelend geluid. Je wilt dit proberen te voorkomen of verhelpen wanneer katten elkaar aanvliegen. In dit artikel vertel ik je de do’s en don’ts bij katten in conflict en geef ik je Feliway als tip.

Katten in conflict

Katten zijn van nature conflict vermijdend, omdat ze weten dat vechten hen kwetsbaar maakt. Tijdens een gevecht kunnen ze gewond raken en instinctief proberen ze dit te voorkomen. Daarnaast hebben katten geen overgave-gedrag. Een gevecht tussen katten stopt niet wanneer een van de katten ‘verliest’, maar gaat door tot een van de katten weet te ontsnappen of tot een van hen dood gaat.

Twee katten in een gevecht vertelt je dan ook dat dit een serieus conflict is. Wil een kat het gevecht aan gaan, is er ook iets heftigs gebeurt. Katten vechten niet om de rangorde te bepalen. Katten hebben namelijk geen rangorde. Wanneer ze vechten komt de dominantie van een kat voort uit hun karakter, niet uit een specifiek kenmerk van hun soort.

Ingrijpen bij een conflict

Wanneer katten vechten kun je ze beter direct uit elkaar halen. Let hier wel op je eigen veiligheid. Vechtende katten kunnen jou nog wel eens als tegenstander aan zien in plaats van de andere kat. Gebruik een kussen of deken om zelf niet gewond te raken.

Zet de katten in een aparte kamer waar ze niet in aanraking met elkaar komen. Zorg dat beide katten een slaapplek en eten en drinken hebben. Het enige dat je op dit moment kunt doen is wachten tot de rust is wedergekeerd. Als beide katten weer rustig zijn, kun je ze proberen bij elkaar te zetten. Zorg ervoor dat beide katten voldoende ruimte hebben en forceer de situatie niet. Tip: geef ze eten bij de hereniging.

Feliway bij ongewenst kattengedrag

Feliway producten helpen je gestresste kat te kalmeren. De producten bevatten een kunstmatige kopie van het zogenaamde gezichtsferomoon. Hiermee markeert de kat zijn territorium waar hij zich veilig en op zijn gemak voelt. Feromonen helpen katten over stressvolle situaties te komen, zoals een conflict met een andere kat.

Een nieuwe variant van dit product is Feliway Friends met het Cat appeasing Pheromone. Dit is een feromoon dat de moederpoes afgeeft wanneer zij kittens heeft. Het geeft een gevoel van veiligheid en bouwt een onderlinge band op. Feliway Friends is ideaal te gebruiken om de harmonie tussen twee katten op te bouwen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 bioxpert.nl

Thema door Anders Norén