bioxpert.nl

Alles over de engerlinge

Bruine plekken of zelfs losliggend gras, vaak valt het niet aan je zelf te wijden maar aan de aanwezigheid van de engerlinge. Deze beestjes komen in het voorjaar voor en zijn de oorzaak van gesloopte voetbal of golf velden. Niet alleen is de engerlinge een plaag op golfbanen of voetbalvelden, ook tuin gazons blijven niet achter. In deze blog wat meer informatie over deze gras etende larven.

Algemene informatie en levenscyclus

Engerlingen zijn dus larven, veelal van de rozenkever maar ook van de meikever, junikever en veel andere soorten. Al deze kevers behoren tot de familie van de bladsprietkever. Engerlingen herken je aan hun rupsachtig C-vormig gekromd uiterlijk, met een oranje bruine kop en een geelwit lichaam. Hoe groot de larven zijn is afhankelijk van soort en leeftijd. De larven verblijven minstens één jaar onder de grond voor zij zich verpoppen, hiervoor komen zij niet boven de grond. Hoe lang de levenscyclus van engerlingen duurt is onder andere afhankelijk van het klimaat waarin de larven leven. In koude klimaten zoals zweden kan de ontwikkeling tot wel 5 jaar duren terwijl in warmere klimaten zoals in Zuid-Europa heeft de gemiddelde levensduur van 2 tot 3 jaar. De larven van de kevers kruipen in juli uit hun eitjes, op zoek naar wortels van een gras gazon. In het voorjaar ontpoppen de larven zich tot kevers, die vervolgens zelf onder de juiste omstandigheden nieuwe eitjes gaan leggen. 

Engerlingen in het gazon

Engerlingen voeden zich met de wortel van gras, wat dus voor dood of losliggend gras zorgt. Niet alleen brengen deze larven schade aan je gazon, ook de dieren die het gazon omploegen op zoek naar engerlingen zoals vogels kunnen het gazon beschadigen. Vermoed je dat je last heb van engerlingen? Wip dan een klein stukje gazon omhoog, de kans is aanwezig dat de engerlingen zich onder oppervlakte van het gras bevinden. Tijdens de koude dagen tref je de engerlinge niet zomaar onder het oppervlakte aan, dan houden zij zich namelijk diep in de grond schuil. 

Engerlingen bestrijden

Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen het gazon en andere organisme beschadigen, kies dus voor een biologisch alternatief. Kies liever voor Insectparasitaire nematoden, zogenoemd aaltjes. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die zich binnendringen in de engerling. Vervolgens scheiden zij een vloeistof uit die de larve dood. In de dode larven wordt een nieuwe generatie aaltjes geboren die vervolgens op zoek gaan naar nieuwe engerlingen om te infecteren. Buiten de gastheer sterven de aaltjes uit, wanneer alle engerlingen zijn gestorven zullen de aaltjes dus ook verdwijnen. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2022 bioxpert.nl

Thema door Anders Norén